Jak se vyznat v nabídce cylindrických vložek

Cylindrická vložka je nedílnou součástí každých vstupních dveří. Jak se ale v široké nabídce vyznat? Jaký zvolit rozměr či bezpečnostní třídu?

Cylindrické vložky, představují nejběžnější způsob uzamykání vchodových dveří do domu či bytu, vrat, garáže, sklepů nebo branek. Zdánlivě obyčejný kousek železa může ochránit naše soukromí a zabránit případným narušitelům ve vniknutí do našich prostor.

Kvalitní cylindrická vložka: Investice, která se vyplatí

Investice do kvalitní vložky se rozhodně vyplatí. Jen uvažme, jak vysoké jsou náklady na odstranění následků vloupání či náhradu způsobené škody. Uvážlivý výběr cylindrické vložky nám může v budoucnu ušetřit nemalé starosti.

Při výběru cylindrické vložky je nejprve nutné si říci, do jakých dveří vložku vybíráme. Klasická cylindrická vložka je vhodná pro užití ve vstupních dveří bytů, domů či kanceláří. Do těchto prostor je možné také využít cylindrickou vložku s knoflíkem. Zkrácená vložka se používá k uzamčení sklepů a branek.

Typy cylindrických vložek:

-  klasické vložky (byt, dům, kancelář)

-  zkrácené vložky (sklep, branka)

-  vložky s knoflíkem (byt, dům, kancelář)

Kromě rozdělení dle umístění cylindrické vložky je vhodné při výběru zohlednit i stupeň zabezpečení, který daná cylindrická vložka poskytuje. Základní stavební vložky představují kvalitní produkty vhodné k uzamčení vchodových dveří, nicméně je třeba vzít v úvahu, že nejsou opatřeny žádným certifikátem bezpečnosti, poskytují tedy pouze základní ochranu. Doporučujeme je tedy spíše jako dočasné řešení, než jako prostředek trvalého zabezpečení vašeho domova 

Vhodné zabezpečení poskytují bezpečnostní vložky třetí či čtvrté třídy

Pokud jsme se rozhodli pro bezpečí naší rodiny, soukromí a majetku udělat maximum, je bezpečnostní cylindrická vložka samozřejmostí. Představě o téměř nedobytné pevnosti se přiblížíme využitím kombinace bezpečnostní cylindrické vložky, bezpečnostního kování a bezpečnostních dveří. Všechny tyto zabezpečovací prvky by se měly v deklarované bezpečnostní třídě shodovat. Pro zabezpečení vstupních dveří vsaďme na třídu 3 nebo 4. Pokud se tedy rozhodneme pro „trojku“, vybírejme v této třídě vložku, kování i dveře.

Pokud máme náš dům či byt pojištěný, je vhodné si prostudovat pojistnou smlouvu, kde jsou uvedeny podmínky zabezpečení – i ty mohou být pro výběr cylindrické vložky a dalších zabezpečovacích prvků významné. Kromě toho, že si u certifikované zámkové vložky můžeme být jistí tím, že nás nezradí v otázce zabezpečení, dává nám certifikát také jistotu toho, že jsme nekoupili „zajíce v pytli“. Zkrátka certifikované bezpečnostní vložky jsou kvalitní produkty testované dle normy ČSN P ENV 1627. Kromě toho je také výhodou to, že kopii klíče k bezpečnostní vložce nelze opatřit příliš snadno, lze ji vyrobit pouze v autorizovaných střediscích.

Cylindrické vložky dle zabezpečení:

-  Základní cylindrické vložky

-  Cylindrické bezpečnostní vložky 1. bezpečnostní třídy – základní ochrana

-  Cylindrické bezpečnostní vložky 2. bezpečnostní třídy – dostatečná ochrana

-  Cylindrické bezpečnostní vložky 3. bezpečnostní třídy – vysoká ochrana

-  Cylindrické bezpečnostní vložky 4. bezpečnostní třídy – velmi vysoká ochrany

V neposlední řadě je nutné cylindrickou vložku řádné změřit. Říká se: „Dvakrát měř, jednou řež“. Důslednost se vyplatí i při měření vložky. Jen tak lze předejít pozdější výměně zboží. Pro rozměr cylindrické vložky je rozhodující tloušťka dveří, do kterých budeme vložku umisťovat a použité kování. Je nutné změřit nejdříve vzdálenost mezi středem otvoru pro upevňovací šroub cylindrické vložky a vnější hranou kování z vnější strany dveří a pak tuto vzdálenost z vnitřní strany dveří. Když tyto dva rozměry sečteme, získáme požadovaný rozměr cylindrické vložky.