Jak vybrat granitový dřez, aneb není jeden jako druhý

Jak správně vybrat granitový dřez, když jich je na trhu takové množství? Jsou všechny stejné nebo se něčím liší? Pokud přemýšlíte nad tímto novým přírůstkem do kuchyně, nenechte se uchlácholit jen vzhledem. Pojďme se podívat, co nám mohou opravdu nabídnout a hlavně, jak si vybrat ten správný.

drezy2

Jak si vybrat ten pravý granitový dřez

Technologie výroby těchto dřezů vznikla v přelomu 70. a 80. let. Její základ tvoří směs drcené žuly, akrylátového pojiva a barviva. Samostatná žula tvoří 80 procent materiálového složení. Hmota je vlita do kovových forem, kdy je při vysokých teplotách pečená, a tak ve výsledku vzniká vysoce odolný dřez dlouhé životnosti. Tyto dřezy jsou známé jako akrylátové, tj. jsou pojmenovány podle využitého pojiva.

Jak jsou tedy vyrobeny ty ostatní

Tlak na cenu v minulých časech vedl k vývoji nové levnější technologie. Využívá polyesterového pojiva a oproti kovových forem ty laminátové. Celý proces vzniká vysušením nebo vytvrdnutím. Výsledkem však je méně odolný dřez vůči chemickému působení či vrypu. Tyto polyesterové granity i navzdory jistým omezeným vlastnostem mohou být skvělými pomocníky.

Jak poznat akrylátový od polyesterového

I laik může rozeznat, z jakého materiálového pojiva je dřez vyroben. Při výrobě polyesterového granitu je totiž zapotřebí více granitové hmoty, což se ve výsledku projeví rozdílem po osazení do pracovní desky. Ten akrylátový vystupuje přibližně 6 mm nad úroveň desky, zatímco polyesterový 10 mm i více. Následujícím ukazatelem je otvor pro baterii. U polyesterových dřezů jsou zpravidla zhotoveny již při výrobě samotné, na druhou stranu u akrylátových dřezů jsou zhotoveny až podle přání zákazníka, či při výrobě samotné kuchyně.

Pro který se rozhodnout

Pokud přemýšlíte nad akrylátovým granitem, není potřeba řešit, jakou značku si vyberete. Rozhodující roli pro vás hraje pouze cena, vkus a praktičnost. Při výběru toho polyesterového však buďte ostražití. Na trhu se objevují i ty nekvalitní, které jsou ošizené v technologickém postupu. Mohou obsahovat nekvalitní pojivo nebo snížený obsah kameniva, dokonce i méně než 50 procent. Nesplňují tak odolnost proti vrypu, teplotním šokům, chemickému působení a nejsou stálobarevné. Proto se raději vyhněte produktu neověřeného původu, ale zaměřte se na dlouhodobě prověřené výrobky, které dosahují špičkové kvality.

Než vyrazíte na nákupy

1.    Běžte si jej osahat

Spíše než hledat na internetu se vydejte do prodejny nebo studia. Tam si na dřez sáhněte, poklepejte, škrábejte, podívejte se na řez materiálem.

2.    Vydejte se vstříc ověřené kvalitě

Pokud máte možnost, jděte za ověřenou kvalitou, vybírejte značky, které jsou specializovány výrobou granitových dřezů.

3.    Zajímejte se o technologii postupu a materiálové složení

Nezapomeňte, že pokud chcete kvalitní kousek, měl by obsahovat nejméně 80 procent kameniny, žuly. Jestli se rozhodnete pro akrylátový nebo polyesterový, je už na vás. U polyesterových granitů dávejte pozor na původ, značku, vybírejte ověřenou prestiž.

4.    Přemýšlejte nad využitím, umístěním, požadavky a designem hodící se do vaší kuchyně

Než po hlavě skočíte do koupě dřezu, který se vám momentálně líbí, přemýšlejte. Vytvořte si své parametry, napište si je na papír.

  • Jaká velikost a hloubka dřezu by pro mne byla ideální?
  • Kde jej umístím?
  • Chci plochu na odkapávání nádobí, jednodřez, dvoudřez nebo přídavnou vaničku?
  • Pokud chci dřez s okapem, na kterou stranu bych jej chtěl umístit?
  • Jakou barvu by měl mít?
  • Kde umístím baterii?
  • Chci dřez umístit na či pod pracovní plochu?

5.    Dejte si čas na rozmyšlenou

Pokuste se obejít více obchodů a studií, dejte si záležet. Váš nový dřez vám bude společníkem po dlouhá léta, i když třeba vlastníte myčku nádobí. Uvidíte, že do kontaktu přijdete často.

Pokud vás článek oslovil, napište do komentářů, jestli vám pomohl ve výběru, nasměroval nebo obohatil.