Chrání, reprezentuje, funguje - moderní bezpečnostní kliky

Bezpečnostní kování a kliky musí především chránit náš majetek, naši rodinu, naše soukromí. Musí být nejenzloděj_bezpečnostní_kliky
pěkné na pohled, ale hlavně funkční. Jak postupovat při jeho výběru? Jaké parametry sledovat?

Bezpečnostní kliky by měly především chránit naše soukromí. Pokud chcete mít na bezpečí své i svého majetku skutečnou pojistku, vsaďte na produkty s certifikátem. Nejde totiž „jen o papír“. Kování označovaná jako „bezpečnostní“ musí splňovat požadovanou bezpečnostní třídu, která je přidělena akreditovanou laboratoří a opatřena certifikátem od NBÚ. Kdo by nechtěl udělat pro zabezpečení domácnosti a rodiny to nejlepší?

Při výběru bezpečnostního kování by na prvním místě měla stát především funkčnost, otázka estetiky tedy ustupuje zdánlivě do pozadí. Ale opravdu jen zdánlivě. I bezpečnostní klika se musí líbit. Není to ale jediný parametr, který bychom při koupi měli sledovat. Ačkoliv je pro nás nejvýznamnější úlohou bezpečnostního kování ochrana našeho majetku, výrobce Cobra, jehož bezpečnostní kování najdete i v naší nabídce, uvádí, že přesněji je hlavní funkce definována „jako ochrana zadlabacího zámku a cylindrické vložky. Tyto komponenty jsou nedílnou součástí každých dveří a v tomto případě je důležité tyto dveřní doplňky ochránit dostatečným způsobem, tak abychom zabránili průniku do chráněného prostoru (byt, dům, kancelář, restaurace atd.)“

Bezpečnostní kování: sledujte bezpečnostní třídu!

Ale ani koupě něčeho na první pohled tak sofistikovaného, jako je bezpečnostní kování, není žádná věda. V první řadě může být užitečným vodítkem bezpečnostní třída dle normy ČSN ENV 1627. Rozlišujeme přitom čtyři bezpečnostní třídy, z nichž ta označená jedničkou představuje základní ochranu a „čtyřka“ znamená velmi vysokou ochranu. Důležité je si při koupi kování uvědomit, že kování samo nepředstavuje kompletní systém zabezpečení. Bezpečnostní klika na zcela běžných dveřích nám příliš velkou službu neprokáže. Pro maximální zabezpečení je třeba vytvořit systém několika prvků – bezpečnostní dveře, cylindrická vložka a zámek. Všechny tyto prvky by se ve své certifikované bezpečnostní třídě měly shodovat. 

pyramida-bezpecnosti

V naší nabídce si můžete vybrat mezi kováními štítovými a rozetovými. Stejně jako u běžných štítových kování je i u těch bezpečnostních nutné sledovat rozteč, vzdálenost od středu kliky ke středu otáčení vložky.

Dále je třeba si změřit tloušťku dveří, pro které bezpečnostní kování vybíráme. Tento údaj je stanoven v podobě intervalu. Pokud tedy potřebujeme bezpečnostní kování pro dveře tlusté 45 mm, můžeme si z našeho eshopu vybrat například bezpečnostní kování BK RX 1 od firmy Rostex, v jehož popisu je uvedeno, že balení obsahuje montážní sadu pro dveře o tloušťce 40 – 50 mm.

bezpecnostni-kovani-rozetové  bezpecnostni-kovani-stítové

Bezpečnostní kování s překrytím vložky nabízí vyšší míru zabezpečení

Vyšší míru zabezpečení nabízí bezpečnostní kování s překrytím vložky. Tento systém chrání cylindrickou vložku před odvrtáním, o které by se mohl případný narušitel vašeho soukromí pokusit. Toto opatření je vhodné použít všude tam, kde je naším cílem zajistit maximální ochranu domácnosti – tedy zejména na vchodové dveře či jiné vstupy, které jsou jedinými předěly mezi vaším soukromým prostorem a okolím. Ale i bezpečnostní kování bez překrytí vložky najde své uplatnění, a to například na brankách či dalších dveřích oddělujících prostory v již zabezpečeném objektu.

bezpečák s překrytkou

U některých kování je třeba zvolit orientaci kliky. Výrobce Rostex uvádí, že nejsnáze se stranová orientace kliky určuje podle umístění šroubů, jimiž jsou kliky připevněny na čtyřhran. „Pokud je šroub (tzv. zajišťovací červík) ze strany krčku kliky, ať již z vnější, nebo spíš z vnitřní, jde o tzv. pravo-levou kliku, kterou je možné (jestliže to dovolí její tvar) montovat na obě strany dveří. Někdy je ale ten tzv. zajišťovací červík kliky umístěn zespodu. Při nesprávném osazení bude pak červík nahoře, což nevypadá hezky.“ Někomu zase může vyhovovat určení dle orientace dveří viz. obrázek

ORIENTACE KLIKY LEVÁ PRAVÁ

Bezpečnostní kování může být i krásné – od minimalismu ke zdobnosti

Konečně se dostáváme k poslednímu kroku koupě bezpečnostního kování, ve kterém ale už vše záleží jen na našem osobním vkusu. Poslední otázkou je tedy design kliky. V naší nabídce najdete jak kliky klasického vzhledu, tak i poměrně netradiční a velmi moderní kusy – například elegantní kování Cubo Linha 2 od italské firmy Tupai. Na své si ale přijdou i milovníci romantiky a nostalgie, majitelé penziónu v zámeckém stylu nebo staré usedlosti. Kování BK R1 ozdobné naplní všechny naše představy o zdobné kráse i bezpečí.

bezpečný domov

Bezpečnostní kování je ochranným prvkem, který bychom neměli při zabezpečování domova zanedbat. Nečekejme na to, až nás první nešťastná událost donutí se o možnost ochrany domácnosti zajímat. I zde platí, že prevence je skutečně nutná. Navíc pocit bezpečí je opravdu k nezaplacení.

Tip:

Pokud máte rádi českou výrobu a chcete svůj domov dokonale zabezpečit, tak se podívejte na bezpečnostní dveře od společnosti HT Dveře.