Klika na branku má svá specifika

Ke každé zahradě či pozemku patří neodmyslitelně i plot s brankou. Popovídejme si o tom, jaké kliky na branky najdete v naší nabídce a jaká má specifika jejich výběr. Zatímco u kliky v interiéru záleží (samozřejmě s nadsázkou) na tom, aby byla jen pěkná, klika na brance musí čelit mnohým vlivům, které determinují to, jaká by měla být.

Kované kliky na branky COBRA

Klika na branku musí něco vydržet a nesmí reznout

Venkovní kliky na branku musí odolat korozi, povětrnostním vlivům, ale také třeba zlodějům! Déšť, vítr, vlhkost... to vše působí dennodenně a bez přetání na kování na brance. Ta by měla být proti těmto faktorům odolná. Pokud byste na branku chtěli namontovat běžnou kliku, jakou máte například na interiérových dveřích, brzy by se vám to vymstilo. Interiérové kliky nejsou vyrobeny z odolných materiálů. Netrvalo by dlouho, klika by zrezivěla a začala zadrhávat. Pro branky jsou ideální kliky z nerezavějícího materiálu.

nerezové kliky na branku COBRA

Kliky na branky jsou specifické i svými rozměry

Kliky na branku by měly také splňovat jisté požadavky, co se týče rozměrů. V naší nabídce najdete kliky, které jsme vybrali speciálně tak, aby odpovídaly požadavkům na kliky na branku. Díky minimalistickým rozměrům vyhoví užším profilům. Krom toho jsou tyto kliky specifické i tím, že vykazují mnohem pevnější fixaci zámku a kování, takže je neohrozí ani každodenní časté používání a namáhání.

Mezi klikami na branku bodují kliky kované

U venkovních branek, podobně jako u vchodových dveří, musíme vzít také v úvahu to, že klika je tím prvním, s čím se návštěva při vstupu k vám domů setká. Měla by být proto reprezentativní. Jednoduše řečeno - je vaší vizitkou. I proto záleží na jejím vzhledu. Venkovní kliky jsou zpravidla masivnější - i to by však mělo korespondovat s celkovým vzhledem branky a plotu. Velmi oblíbené jsou kliky kované. Kované kliky z naší nabídky vynikají mimořádně atraktivním vzhledem i kvalitním zpracováním. Podívejme se například na kované kování Cobra Bremen. Tuto kliku můžete obdivovat na dveřích v exteriéru i interiéru - všude bude mít šmrnc a splní svoji fuknci na jedničku. Nevšední prvky a typicky černá patina umocňují její rustikální vzhled, který oceníte nejen na chalupě, ale také u dřevostaveb, srubů, romanticky zařízených exteriérů, ale také u moderního bydlení, kde kované kování působí jako příjemný kontrast.

Kované kování Cobra BREMEN

Nerezové kliky na branky jsou nestárnoucí klasikou

Stálicí mezi materiály pro venkovní kliky je nerezová ocel. Z naší široké nabídky jsme vybrali objektové dveřní kování Morgan od značky M&T vynikající mírnou ochranou proti vloupání. Toto oválné štítové kování s vratnou pružinou vydrží i vysokou frekvenci užívání. Výrobce udává životnost 100 000 cyklů. Díky vysoce kvalitní nerezové oceli je samozřejmě odolné proti korozi.

M&T objektové dveřní kování MORGAN

Výběr kliky k brance nepodceňujte. Na kliku jsou kladeny vyšší nároky než na kování v interiéru. Krom toho je nutné její vzhled sladit s celkovým vzhledem domu a plotu. Měla by ladit i s klikou vchodových dveří. Vsaďte na nestárnoucí nerezové kliky nebo tak oblíbené a originální kliky kované.