Rustikální kování a kliky – osobité řešení pro originální interiér

Rustikální kování a kliky dokáží dovést k dokonalosti každý osobitý interiér. Originální povrchová úprava i kvalitní provedení je zárukou spokojenosti každého zákazníka, který touží po nevšedním designu. Nemusíte být přitom žádný „klikař“, aby se vám podařilo najít to správné kování. 

Každý interiér je odrazem osobnosti jeho majitele. Proto je důležité myslet na každý detail. Celý prostor doslova „uzavírají“ dveře. A jaké dveře by se obešly bez kliky? Kování je přitom na trhu široká škála, od klasických až po velmi osobité. Rozhodně bychom se neobešly s jediným typem kování pro všechny dveře na světě. A do každé domácnosti se nehodí v současné době moderní doplňky v minimalistickém stylu. Naopak. Stále častěji se i při zařizování našich interiérů vracíme k nostalgii a často i ke starobylému stylu. 

RUSTIKÁLNÍ INTERIÉR  rustikalni-kuchyne

U interiérových dveří si můžeme dovolit dbát více než na cokoliv jiného na originální design

Rustikální dveřní kování dokáže romanticky nebo historicky laděný interiér dovést k dokonalosti. Zvláště u interiérových dveří si zákazník může dovolit dbát více na design než na jiné faktory. Osobitého designu je u rustikálního kování dosaženo díky specifické povrchové úpravě. Ať už hledáte perfektní kliky na chalupu, nebo dáváte přednost zámeckému stylu, nebudete při výběru nijak omezováni. Originální rustikální kliky s patinovanou povrchovou úpravou nebo keramickým madélkem, jehož starobylý styl může být podpořen i imitací drobných prasklinek. 

Kromě dveřního kování pro interiéry domácností lze díky veliké designové rozmanitosti najít vhodné modely i pro takové prostory, jakými jsou stylové restaurace, nostalgicky zařízené hotely nebo penziony.

Tato kování samozřejmě „staře“ jen vypadají – produkty společnosti ACT, COBRA a MP splňují vysoké standardy kvality. Výrobce MP na své výrobky poskytuje dokonce prodlouženou tříletou záruční dobu.

  rustikální kliky 2 rustikální kliky 3  rustikalni-kliky 2

Při výběru rustikálního kování postupujeme stejně jako při koupi kování běžného

Při samotném výběru se ale nelze řídit pouze vzhledem, i když ten je samozřejmě u rustikálního kování velmi důležitý. Při koupi rustikálního kování postupujeme stejně jako při koupi jakéhokoliv jiného. 

V naší nabídce najdete jak kování rozetová, tak štítová. U štítových kování je důležitým údajem, který je třeba sledovat, tzv. rozteč, tedy vzdálenost mezi osou kliky a osou otáčení klíče, která bývá obvykle 72 nebo 90 mm. Rozteč nás naopak příliš nemusí zajímat u rozetového kování, u kterého je klika oddělena od spodních otvorů pro klíč.

Další otázkou, kterou si nevyhnutelně při výběru dveřního kování položíme, je provedení kování, přičemž nejčastěji se setkáme s kováním klika – klika, klika – koule, popřípadě klika – madlo. Zde je vhodné zvážit, jak často jsou dveře otvírány a zavírány. Pokud je tato frekvence vyšší, doporučujeme provedení klika – klika. V naší nabídce jsou navíc i kliky pro eurookna, je tedy možné dokonale sladit opravdu celý interiér. Kování se liší i tím, jaký nabízí otvor pro klíč – u interiérového kování se setkáme s otvory pro pokojový (dozický) klíč nebo vložkový zámek FAB. Pro využití například na WC je vhodné užít speciální systém nabízející možnost uzamčení z vnitřní strany.

zkratky_nové_inter

U kliky nastává další, téměř hamletovské dilema – levá, nebo pravá? Otázka to však vůbec není složitá, i když se tak může zdát. Pro určení orientace existuje zcela jednoduché vodítko. Stoupněte si před dveře a zjistěte, na které straně se můžete fyzicky dotknout pantů – jsou panty nalevo nebo napravo? Pokud napravo, jedná se o pravé dveře, pro které budete potřebovat pravou kliku. Pokud by jste si přesto nevěděli rady s klikou LEVOU nebo PRAVOU, tak zde je podrobný návod

Koupě kvalitního kování = investice na dlouhá léta

Dveřní kování rozhodně nekupujeme každý den. Nejedná se o módní konfekci na jednu sezónu. Kvalitní rustikální kování může zdobit domácnost desetiletí. Není proto vhodné výběr tohoto zdánlivě nepodstatného doplňku podceňovat. Jedná se o detail, který může „otevřít“ vašemu interiéru zcela nové možnosti.