Zámky, vložky a petlice na vrata a dveře – jak ochránit správně majetek

Když chceme zabezpečit naši domácnost či majetek, hledáme produkty, na které je spolehnutí! Zámky, vložky, petlice, závory a další – nabídka je široká. Záleží jen na našich požadavcích a představách.

banner_podkategorie_VLOŽKY_ZÁMKY

Když jde o ochranu toho, co je nám drahé, tedy naší rodiny, našeho domova, soukromí a majetku, není vhodné nic ponechat náhodě a vsadit na ty největší „borce“ v oboru. V naší nabídce najdete přitom jen ty nejlepší – všechny potřebné doplňky pro zabezpečení vašeho majetku, za které bychom dali i „ruku do ohně“. Potřebujete bezpečně uzamknout dveře, vstupní branku, garáž, kočárkárnu v panelovém domě nebo zahradní domek? Nic není problém!

Zadlabací a přídavné zámky,  – nejběžnější systém uzavření dveří

Nejběžnějším sortimentem využívaným pro uzamykání dveří jsou zadlabací zámky a dveřní zámky. Společně s vložkovým systémem umožňují otevírání a zavírání, zamknutí a odemknutí dveří pomocí jazýčku. Zadlabací zámky rozdělujeme do tří kategorií – zámky pro obyčejný pokojový klíč, pro vložkový zámek a pro použití na WC či v koupelně.

Pro zvýšení ochrany naší domácnosti či jiného prostoru můžeme na dveře umístit přídavný zámek. Ačkoliv přídavný zámek ztíží vniknutí případného narušitele do objektu, nemohl by chránit naše dveře sám o sobě. Je ale vhodným doplňkem například k bezpečnostnímu kování.

Ochranná rozeta ACT Viking Plus (hliník) 

Již jsme se zmínili o cylindrických vložkách, které tvoří společně se zadlabacím zámkem s otvorem PZ běžný způsob pro uzamykání dveří. Při jejich výběru je třeba zohlednit hned několik kritérií, a to zejména umístění vložky a s tím související požadovanou míru zabezpečení. Rozlišujeme klasické vložky vhodné pro běžné použití do bytů, domů či kanceláří, zkrácené vložky, které se používají ve sklepích a u vstupních branek, a také cylindrické vložky s knoflíkem. Ty užijeme všude tam, kde je třeba uzamčení pouze z jedné strany, například u malých místností, skříní či trezorů.

Bezpečnostní cylindrické vložky – certifikát není jen zbytečný papír

Bezpečnostní cylindrické vložky se od těch klasických liší certifikátem dle ČSN ENV 1627 a každé je tedy přiřazena příslušná bezpečnostní třída (1 - 4). Je vhodné sjednotit stupeň zabezpečení s bezpečnostními dveřmi. Jinak řečeno – je poměrně zbytečné osazovat běžné dveře či certifikované dveře se základní bezpečnostní ochranou cylindrickou vložkou bezpečnostní třídy 4. Takže certifikát není jen obyčejný papír. Krom toho, že svědčí o poskytovaném stupni zabezpečení, je vyžadován i pojišťovnou při pojištění objektu.

pyramida-bezpecnosti(1)(2)  

Visací zámky a petlice tvoří poměrně klasický způsob uzamčení objektu či oploceného prostoru. Běžné necertifikované visací zámky je vhodné využít pro místa, kde není vyžadováno takové zabezpečení, například pro uzavření zahradního domku, ve kterém nepřechováváme věci vyšší hodnoty. V naší nabídce najdete jen ty nejkvalitnější visací zámky značky TOKOZ, které jsou pro venkovní použití ideální. Jsou vyrobeny z odolné a kvalitní oceli a jsou opatřeny speciální povrchovou vrstvou, která svými vlastnostmi dokonce 11x převyšuje předepsanou normu.

Visací zámek bezpečnostní třídy 1 poskytuje základní stupeň zabezpečení

Pro uzamčení objektu, kde jsou naše požadavky na zabezpečení vyšší, jsou nejvhodnější volbou produkty s certifikátem dle normy ČSN ENV 1627. Různá bezpečnostní třída deklaruje různý stupeň zabezpečení. Zatímco visací zámek třídy 1 můžeme bez obav použít k uzamčení prostor, jakými jsou například sklepy nebo kočárkárny v panelových domech, pro zabezpečení objektů, které obýváme, zpravidla vybíráme zámky třídy 3 nebo 4.

účinnému zabezpečení objektu samozřejmě nestačí pouhý visací zámek, je třeba vybrat i vhodnou petlici. V naší nabídce najdeme jak petlice běžné, tak i certifikované. Poskytovaná míra zabezpečení obou produktů by se přitom měla shodovat. Všechny petlice jsou velice odolné díky speciální povrchové úpravě – galvanické pokovení či hrubý pozink. Povrchové cementování navíc znesnadňuje přepilování a přeřezání.

Ještě vyšší ochranu proti případnému narušiteli poskytuje sestava visacího zámku a závory. Kromě toho, že speciální konstrukce závory chrání zámek proti mechanickému poškození, může na pohled nedobytný celek působit i psychologicky – málokdo si troufne! Samozřejmostí u námi nabízených produktů jsou vysoce kvalitní materiály a povrchová úprava, která odolá nejen povětrnostním podmínkám.