Bezpečnostní dveře musí mít bezpečnostní kliku a vložku

Pokud je pro vás prvořadé zabezpečení vaší domácnosti, bude vás pravděpodobně zajímat tzv. bezpečnostní třída. Co se pod ní skrývá? Co všechno s ní lze označit?

Čím vyšší bezpečnostní třída, tím vyšší stupeň zabezpečení

V první řadě je třeba si říci, že bezpečnostní třídou lze označit bezpečnostní dveře, cylindrické vložky, bezpečnostní kování a další prvky, od kterých očekáváme, že budou tvořit bariéru před případným narušitelem. Bezpečnostní třídy tedy tvoří klasifikační systém, podle něhož jsou jednotlivé produkty zařazovány do bezpečnostních tříd podle toho, jak jsou schopny odolávat vloupání, jaký stupeň zabezpečení poskytují.

ROSTEX Bezpečnostní kování BK R1S (RC 3)Rostex bezpečnostní kování BK R4H (RC 3)

Dům či byt vybavte kováním, dveřmi a vložkami 3. a 4. bezpečnostní třídy

Bezpečnostní třídy jsou označovány zkratkou RC (Resistance Class) a v současné době jich máme celkem šest, přičemž v běžné domácnosti se setkáte s prvními čtyřmi. RC 1 a RC 2 poskytuje pouze základní ochranu, která je dostačující pro ne příliš rizikové objekty. Na zabezpečení domácností doporučujeme vždy produkty s označením RC 3 nebo RC 4. Pro každou bezpečnostní třídu je stanoven typ nářadí a čas, po který musí daný výrobek odolávat pokusu překonání. Tato kritéria jsou stanovena oficiálně normou ČSN EN 1627. Podívejme se na první čtyři bezpečnostní třídy podrobněji:

bezpečnostní třída kování pyramida

RC 1 – Produkty s tímto označením jsou schopny odolávat ne příliš zkušenému zloději, který se pokouší o vloupání s použitím malého jednoduchého nářadí a jednoduchým fyzickým násilím, například do dveří kope, naráží ramenem, zdvihá je, snaží se je vytrhnout, apod. Nemá žádné větší znalosti o úrovni odolnosti zabezpečovacích systémů, má málo času a snaží se nepůsobit hluk.

RC 2 – Produkty s tímto označením jsou schopny odolávat opět pouze příležitostnému zloději, který se pokouší o vloupání s použitím jednoduchého nářadí a fyzickým násilím. Produkt by takovému útoku měl odolávat 3 minuty – u první třídy není dán časový limit.

RC 3 – Produkty s tímto označením jsou schopny odolávat zloději, který překonává dveře za použití páčidla délky 710 mm a dalšího šroubováku, ručního nářadí, jako malého kladívka, důlčíků a mechanické ruční vrtačky. Zloděj má určité povědomí o systému uzávěru a s tímto nářadím je schopen těchto znalostí využít. Při použití páčidla délka 710 mm lze aplikovat zvýšené fyzické násilí.

RC 4 – Produkty s tímto označením jsou schopny odolávat zkušenému zloději, který používá navíc zámečnické kladivo, sekeru, dláta, sekáče, přenosnou akumulátorovou vrtačku atd. Toto další nářadí umožňuje zloději rozšířit počet způsobů napadení, případně jejich kombinace – vrtání, sekání, páčení, atd. Problém hluku zloděj neřeší.

bezpečný domov

Bezpečnostní prvky by se měly shodovat v bezpečnostní třídě

Je logické, že například bezpečnostní dveře 4. třídy nevybavíme běžným kováním bez certifikace. I když si „obrníme“ dveře, dostane se pachatel do objektu přes kování, a to není účel, který při zabezpečování domácnosti sledujeme. Je proto doporučováno vždy bezpečnostní třídy sjednotit. Ke dveřím s označením RC 3 pořiďte další bezpečnostní prvky odpovídající třídy.

Wilka cylindrické vložky

Klíč k bezpečnostní cylindrické vložce není jednoduché zkopírovat

Žádný zabezpečovací prvek přitom nelze podcenit. Kupříkladu cylindrická vložka, ač se jedná jen o zdánlivě zanedbatelný a malý kousek železa, dokáže být dobrým domácím bodyguardem. V současné době jsou již takřka nedílnou součástí každých bezpečnostních a vstupních dveří. Krom toho, že představují obtížnou překážku, poskytují nepřímo i další rozměr zabezpečení v podobě speciálního klíče. Klíč do bezpečnostní cylindrické vložky nelze tak snadno zkopírovat jako běžný klíč. Někteří výrobci ke svým klíčům dokonce vydávají speciální karty, kterými se majitel musí prokázat, když u nich chce klíč přidělat.

Wilka cylindrické vložky a klíče

Přečtěte si více o zabezpečení domácnosti na našem blogu: