Kované kliky – otevřete si dveře do romantiky starých časů

Kovaná dveřní kování se hodí do starožitnostmi vybaveného interiéru, zámeckého hotýlku, romantické chaty či chalupy nebo vinného sklípku. Jsou navíc důkazem toho, že některé věci snad nikdy nezestárnou.

Kdo by nechtěl otevřít dveře do romantiky starých časů? Můžeme mít celý byt zařízený starožitnostmi, nebo si jen hovět v houpacím křesle po babičce, toužit po zámku jako pro princeznu, nebo vybavovat historicky zařízený penzion nebo nostalgickou hájenku. Ať už jsme milovníky dob dávno minulých, nebo jen nevyléčitelnými romantiky, víme moc dobře, že záleží na každém detailu, tedy i na takové zdánlivě obyčejné dveřní klice, respektive dveřním kováním. 

klika nurnberg  klika hamburg  klika bremen

Kliku vezmeme do ruky několikrát denně – její vzhled je důležitější, než bychom si mohli myslet 

Dveřní kování přitom rozhodně není zanedbatelným prvkem interiéru. I když si můžeme myslet, že si spíše všímáme jiných detailů – vždyť jsme si při zařizování bytu dali takovou práci se sladěnými rámečky na fotky, s pěknými potahy na sedací soupravu, a většinu času stejně strávíme čtením knihy nebo díváním na televizi, je nepopiratelným faktem, že kliku vezmeme do ruky několikrát denně. Je tedy důležitějším prvkem, než bychom se mohli zprvu domnívat. Její výběr bychom neměli nechat na poslední chvíli. Obvykle kliky ale nekupujeme jako první. Dveřní kování by mělo korespondovat s celým interiérem, stylem jeho zařízení a především s naším vkusem

roubenka

Současný design zde ale rozhodně není jen pro příznivce jednoduchého minimalistického stylu, jak by se na první pohled mohlo zdát. Doma by se každý měl cítit především dobře, zkrátka jako „ve svém“, a proto by zařízení mělo odpovídat tomu, co od pěkného bydlení očekáváme. Výrobci dveřních kování proto myslí i na milovníky nostalgie. Ať už jste maminkou od tří dětí, která už jako malá princezna toužila po svém zámku, nebo nadšený čtenář Sherlocka Holmese, který se vybavený jen knihou a dýmkou pouští v koženém ušáku do šedých londýnských uliček, věřte, že i současný trh může uspokojit všechna vaše přání. Při výběru dveřních kování budete mít rozhodně z čeho vybírat. Kované kliky jsou nápadité a dokážou vzhled vašich dveří posunout ještě o třídu výše. 

Kované kliky se hodí do srubu, venkovské usedlosti i vinného sklípku 

Kovaná dveřní kování svým zpracováním připomínají vše, čeho si na starých dobách vážíme – poctivou řemeslnou práci, kvalitní materiály, na které bylo (a stále je) spolehnutí a v neposlední řadě i nekonečnou romantiku. Kromě starožitně zařízených interiérů, historických restaurací, penzionů či zámeckých hotelů, které jsme zmiňovali již výše, se kované kliky hodí i do chalup, chat či srubů. Punc starých časů, který tato rustikální kování nabízí, oceníme jak u interiérových a exteriérových dveří, tak i u vstupních branek. 

srub

V našem sortimentu kovaných dveřních kování najdete jak kliky, které skutečně vypadají jako z dob dávno minulých, tak i kliky působící moderněji, a tudíž vhodné i do interiéru, který nutně nemusí být historicky laděný. Krásným nostalgickým kouskem jsou kovaná kování Cobra Berlin nebo Cobra Bremen. Jsou vyrobená z ušlechtilé kované oceli a hodí se do romantických hotýlků, venkovských sídel i vinných sklípků. Výrobce kování Cobra působící na našem trhu již 25 let je přitom zárukou kvality a tradice, kterou u kovaných kování hledáme. 

Výrobce Cobra nabízí i kovaná kování do moderního interiéru

O něco jednodušší jsou kovaná kování Cobra Dortmund a Cobra Manheim. Nejsou tak zdobná jako jiná rustikální kování, díky tomu se hodí i do moderněji laděného interiéru. Vkusně v sobě spojují patinu starých časů a jednoduchou krásu čistých linií. I přes moderní design nás kovaný vzhled vrací o mnoho let zpět.

kliky cobra logo

Módní trendy se často mění rychleji než májové počasí. Kovaná rustikální kování jsou ale důkazem toho, že jsou věci, které nestárnou. Nadčasový design by jistě ocenily již naše prababičky, v krásné interiéru si ho užijeme my a jistě jím nepohrdnou ani příští generace.